Řešení případných problémů

    Správná teplota pro vykynutí těsta je také důležitá.  Samozřejmě v létě, obzvláště ve velkých vedrech je to obtížné dodržet. Musíme buď najít vhodné místo s požadovanou teplotou, anebo zkrátit dobu kynutí.

    Když dojde k překynutí těsta: toto může nastat hlavně v parném létě, anebo když je v místnosti, nebo v daném místě kde stojí ošatka s těstem, velké teplo. Pozná se to tak, že těsto velmi nabylo svůj objem (nafouklo se), dokonce může i někdy až „vytékat“ z ošatky. Kdybychom přesto chtěli z takového těsta péci chléb, jakmile bychom ho vyklopili do rozpáleného hrnce, tak by se „zdrclo“, vznikla by placka. U překynutého těsta je přesto možná pomoc: těsto vyklopit opět na pracovní desku (vál), a opět ho zpracovat (překládat), aby z něj unikl nahromaděný plyn. Pak dát znovu do ošatky, ale jen na chvíli – na odpočinutí. Doba odpočinutí bude individuální, počítám tak cca na půl hodiny a méně. Ostatně se to dá poznat pozorováním – jakmile by těsto opět chtělo více nabývat, raději ho dát hned do rozpáleného hrnce a začít péct.

    Pozn.: při množství těsta v tomto receptu a při použití doporučené ošatky z Orionu, by správně nakynuté těsto mělo dosáhnout cca 1 – 2cm pod horní okraj ošatky.

    Sekce komentářů na této stránce byla deaktivována

    Copyright © 2021Powered by Bludit