Co vše budeme potřebovat

    Důležité: pokud chceme dosáhnout nejlepších výsledků a dostát heslu z úvodní stránky: "Ten nejzdravější, nejchutnější a nejlepší chléb, jaký jste kdy jedli." , je potřeba dodržet používání následujících surovin, pomůcek a nástrojů. Jakékoli náhradní řešení a použití náhražek nepovede k 100% výsledku, naopak, výsledkem může být i zklamání.


    SUROVINY:

    • žitný kvásek na poprvé: zakoupíme ve farmářských, bio prodejnách (viz např. Kvásková mapa), anebo si ho uděláme sami doma.
    • kvalitní bio moukašpaldová chlebová nebo špaldová celozrnná, a žitná chlebová nebo žitná celozrnná, popř i žitná výražková. Více o moukách zde.
    • kvalitní voda: kojenecká, pramenitá (ne kohoutková chlorovaná, ani převařená). Např. Tanja - Penny. Viz výsledky testu (shrnutí zde). Aktualizace 24.9.2020: takže předchozí už neplatí. Předešlý vítěz pramenitých vod z CHKO Třeboňsko, má nyní nově kontaminovaný zdroj. Podle nejnovějšího testu vychází momentálně nejlépe K classic KOJENECKÁ VODA neperlivá - Kaufland. Anebo můžete zvolit jinou, prý někde je i kvalitní kohoutková voda nechlorovaná. Aktualizace 16.3.2021: Tanja je v Penny zpět.
    • kvalitní sůl: mořská nebo himalájská.
    • kmín: celý i mletý (drcený). Lze použít bio, anebo vypěstovaný od farmářů.

    NÁSTROJE A POMŮCKY:

    • kvalitní nesmaltovaný litinový hrnec: NEJZÁSADNĚJŠÍ A NEJDŮLEŽITĚJŠÍ VĚC. Více o hrnci zde.
    • nádoba, mísa na zadělání těsta: vhodná plastová nebo nerezová.
    • stěrky: malá a velká.
    • potravinová folie
    • sklenička s uzávěrem: pro kvásek do ledničky
    • vhodná pracovní plocha na zpracování těsta: nerezová, nebo vál (na dřevěný se těsto poněkud lepí, asi je lepší např. nepřilnavý silikonový).
    • ošatka: více o ošatce zde.
    • trouba: já používám elektrickou a celý recept je také pro ni koncipován.
    Sekce komentářů na této stránce byla deaktivována

    Copyright © 2021Powered by Bludit